Blog

Hambarde Residence / 4th Axis Design Studio, India by Amit Kasliwal and Sagar Mundada Architects-2017.

The building had to respond to the local climate and context, allowing maximum daylight and reducing the heat inside. The ground floor hosted public, private and semi-private spaces for family, guests and also public. In addition to the large living room, the outside lawns are not only used for family gatherings but also, guest meetings during summers.

The interior spaces reflected the glory and social status of the owner. The double height-ed living room did not only provide a monumental scale to the house but also allowed adequate flow of light and wind within. The overlooking and interlocking spaces visually connected the floors making the building more visually accessible from inside.