Blog

Retirement and Nursing Home Wilder Kaiser Uli Wiese by Dürschinger Architekten, SRAP Sedlak Rissland-2017

The building consists of two compact volumes interlocking at the central section where they form an atrium. Three different outside spaces are created by the positioning on the plot: a public garden, a separate dementia garden and a playground for children. On the one hand the differentiated formation of the structure enables communication and the encounter between the residents and the community. On the other hand the interior and exterior spaces offer enough possibilities for private withdrawal and contemplation. Integration, Community and individual lifestyle do not exclude each other. The main entrance of the building is marked by a crystalline Y-support made of prefab concrete.
The public areas are located on ground floor level. Café-Lounge, Event Hall and Chapel adjoin to the Main Entrance.
Inside the new nursing home the warm material wood becomes an companion. In the entire building color coordinated surfaces provide an orientation for residents and guests. These Units are spread over the two upper levels with a total of 54 apartments.